reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Domácí focaccia na tři způsoby s uzeným lososem a česnekovým bylinkovým máslem

Suroviny
Focaccia:

  • hladká mouka (extra jemně mletá) 500 g
  • hladká mouka napodsypání
  • mořská sůl 1 lžíce
  • droždí 20 g
  • vlažná voda 400 ml
  • olivový olej
  • černé olivy, sušená rajčata nebo rozmarýn

Česnekové bylinkové máslo:

  • máslo pokojové teploty 225 g
  • smetana ke šlehání 1 lžíce
  • česnek (prolisovaný) 2 stroužky
  • čerstvý rozmarýn (nasekaný) 1 lžíce
  • čerstvý tymián (nasekaný) 1 lžíce
  • čerstvá šalvěj (nasekaná) 1 lžíce
  • sůl
  • pepř

Focaccia: Do vlažné vody rozdrobte droždí a mícháním ho nechte rozpustit. Přidejte trochu mouky a tu opět úplně rozmíchejte, aby se nedělaly hrudky. Nakonec zlehka vmíchejte i zbytek mouky a vypracujte hladké těsto. To překryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě pořádně vykynout.

Troubu zapněte asi na 220 stupňů. Pracovní desku poprašte moukou, vyklopte na ni nakynuté těsto a dlaněmi ho zlehka, ale důkladně propracujte. Těsto je krásně nadýchané, pružné a měkké. Rozdělte ho na dvě části a vytvarujte dva bochánky. Ty položte na plech vyložený pečicím papírem, zalijte olivovým olejem a nechte je ještě chvilku kynout.

Pak prsty z bochánků vypracujte asi 2 cm silné placky, ty znovu polijte olivovým olejem, posolte hrubou mořskou solí a bříšky prstů oboje zapracujte do těsta – jako byste do něj chtěli dělat důlky. Takto připravené placky nechte buď tak, nebo na ně dejte pár oliv (případně jiných surovin), vložte do trouby a nechte je asi 10–15 minut péct dozlatova (podle trouby).

Česnekové bylinkové máslo: Povolené máslo vložte se všemi přísadami do velké misky. Elektronickým šlehačem nebo vidličkou vpracuje přísady do másla. Do plastové fólie nebo voskového papíru lžící přesuneme máslo, které zabalíme do úhledného válečku a necháme ztuhnout v ledničce.

Zdroj: Domácí focaccia na tři způsoby s uzeným lososem a česnekovým bylinkovým máslem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/domaci-focaccia-na-tri-zpusoby-s-uzenym-lososem-cesnekovym-bylinkovym-maslem  [On-line 01.06.2016]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.