Ingredience:
Housky:
- 1/2 balíčku kvasnic,
- 1 lžíce cukru,
- 500g hladké mouky,
- 1 lžička soli,
- 4 lžíce oleje,
- 2 hrsti ovesných vloček,
- 250 ml minerálky
- 2 lžíce kmínu
Avokádová pomazánka:
- 1 avokádo
- 1 citron
- 1 balení taveného sýra
- 1 rajče
- sůl
- pepř
- zelená petrželka
Rybí pomazánka:
- 1 balení sardinek v tomatu
- 1 cibule
- 200 g másla
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce kečupu
- sůl
- pepř
- 1 citron
- zelená petrželka
Tvarohovo-papriková pomazánka:
- 1 balení měkkého tvarohu
- 1 cibule
- 1 lžíce oleje
- 4 plátky středně velké papriky naložené(pečené)
- 1/2 lžičky sladké mleté papriky
- sůl
- pepř
- zelená petrželka
1. Teplou (ne horkou!) minerálku,kvasnice a cukr dáme do mísy a necháme 10 minut odpočinout.Pak do mísy přidáme mouku a ostatní ingredience a vypracujeme z těsta bochánek. Těsto necháme na teplém místě hodinu kynout.Pak vytvarujeme přibližně osm válečků, z nichž uděláme suky. Dáme na plech s pečicím papírem a pečeme asi 10-15 minut při 180 stupních.
2. Avokádová pomazánka: Avokádo si rozřízneme na dvě půlky, vyndáme pecku a vydlabeme dužinu. Vidličkou rozmačkáme do mísy a hned pokapeme citronem, aby nám avokádo nezčernalo. Poté přidáme sýr a řádně vymícháme do hladké pomazánky. Přidáme najemno nakrájené rajče, osolíme, opeříme a znovu promícháme. Podáváme s pečivem a ozdobíme petrželkou.
3. Rybí pomazánka: Sardinky vyklopíme do mísy, přidáme najemno nakrájenou cibuli, změklé máslo, hořčici, kečup, sůl a pepř. Vše dobře promícháme a vzniklou pomazánku mažeme na domácí pečivo a jemně pokapeme citronem. Navrchu ozdobíme půlměsíčkem citronu a petrželkou.
4. Tvarohovo-papriková pomazánka: Na oleji si do zlatova osmahneme cibuli a přidáme koření. Necháme vychladnout. V míse si smícháme na kostičky nakrájenou zavařenou papriku s tvarohem a do směsi přidáme vychladlou cibuli. Vše důkladně promícháme, dosolíme a hotovou pomazánku mažeme na pečivo a dozdobíme plátkem papriky a snítkou petrželky.
Zdroj: Domácí housky a pomazánky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/domaci-housky-pomazanky [On-line 24.09.2014]
Poslední tip, trik či komentář