- 1 sáček sušeného aktivního droždí (7g)
- 300 ml mléka
- 1 lžička moučkového cukru
- 500 g hladké mouky
- 1,5 – 2 lžičky soli
- 1 žloutek
- 2 lžíce másla, rozpuštěného
- 1 vejce, prošlehané na potření
- mák a hrubozrnná sůl na posypání
Tvarohová pomazánka s mrkví a citronem
- 2 lžíce másla
- 4 mrkve, očištěné a nastrouhané nahrubo
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- špetka drceného či mletého římského (pozor, ne obyčejného) kmínu
- 200 g měkkého tučného tvarohu
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl dle chuti
- lístky koriandru či hladkolisté petržele k podávání
Pomazánka z uzené makrely
- 2 uzené makrely
- 150 g kysané smetany
- sůl a čerstvě mletý pepř
- asi1 lžíce citronové šťávy
- 1/2 červené cibule, nasekaná najemno + 1/2 na ozdobení
- kousek bílé ředkve, oloupané a nasekané najemno, nebo ředkvičky + tenké plátky na ozdobu
- snítka kopru na ozdobu
Nejdřív si připravte kvásek: do zadělávací mísy nasypte sušené droždí a zalijte ho 100 ml vlažného mléka, přidejte cukr, 100 g mouky, rozmíchejte a nechte asi10 minut odpočívat na teplém místě, než vyběhne kvásek.
Poté prosejte ke kvásku zbylou mouku, přidejte žloutek, sůl, rozpuštěné, ale ne horké máslo a zbylých 200 ml teplého mléka a promíchejte.
Vypracujte hladké těsto (věnujte mu deset minut práce svých rukou, případně 5 minut práce svého elektrického hnětače).
Nakonec prohněťte těsto ještě na vále. Výsledkem by mělo být hladké a hebké těsto, které příliš nelepí. Nepřidávejte zbytečně mouku ani mléko, ať si nerozhodíte optimální poměr.
Propracované těsto dejte zpátky do mísy, posypte moukou, zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo, kde během hodiny vykyne – zdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto rozdělte na 12 stejných dílů, a každý z nich ještě na tři díly. Pak z nich uválejte tenčí válečky, které vám pak půjdou krásně uplést do copu. Konce každé houstičky smáčkněte a podstrčte pod ni, aby se vám nerozplétala. Upletené houstičky klaďte na plech vyložený pečícím papírem, nechte mezi nimi dost místa, zakryjte utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout. Pak je potřete prošlehaným vejcem a posypte mákem nebo hrubou solí.
Rozpalte si troubu na 200°C. Housky pečte cca 15 minut ve spodní části trouby. Upečené přendejte na mřížku a nechte vychladnout.
Tvarohová pomazánka
Na pánvi si rozehřejte máslo a dejte na něj mrkev, za stálého míchání ji opečte asi dvě minuty. Pak přidejte i česnek a římský kmín a opečte a ještě krátce, asi minutu opékejte.
Pak pánev se zeleninou nechte vychladnout. V míse si mezitím smíchejte tvaroh s medem, citronovou šťávou a solí.
Pak vmíchejte vychladlou mrkev z pánve a podávejte nejlépe s domácím pečivem.
Ozdobte lístky oblíbených bylinek.
Pomazánka z makrely
Z makrel odřízněte hlavu i ocas a sloupněte kůži. Pak je rozevřete, odstraňte páteř a žeberní kosti. Maso prsty rozdělte na vločky a lehce promněte prsty, abyste jste mohli odstranit všechny zbylé kůstky. Jde to snadno, protože maso uzených makrel je vláčné.
Vykostěné maso dejte do misky, přidejte kysanou smetanu, sůl a pepř, citronovou šťávu, cibuli a nasekané ředkvičky.
Promíchejte důkladně, ale nepřehánějte to, je fajn, když v pomazánce zůstane znatelná struktura rybího masa.
Hotovou pomazánku ozdobte jemnými plátky cibule, ředkviček a koprem.
Poslední tip, trik či komentář