reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Domácí houstičky a domácí pomazánky

  • 1 sáček sušeného aktivního droždí (7g)
  • 300 ml mléka
  • 1 lžička moučkového cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 1,5 – 2 lžičky soli
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce másla, rozpuštěného
  • 1 vejce, prošlehané na potření
  • mák a hrubozrnná sůl na posypání

Tvarohová pomazánka s mrkví a citronem

  • 2 lžíce másla
  • 4 mrkve, očištěné a nastrouhané nahrubo
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • špetka drceného či mletého římského (pozor, ne obyčejného) kmínu
  • 200 g měkkého tučného tvarohu
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl dle chuti
  • lístky koriandru či hladkolisté petržele k podávání

Pomazánka z uzené makrely

  • 2 uzené makrely
  • 150 g kysané smetany
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • asi1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 červené cibule, nasekaná najemno + 1/2 na ozdobení
  • kousek bílé ředkve, oloupané a nasekané najemno, nebo ředkvičky + tenké plátky na ozdobu
  • snítka kopru na ozdobu

Nejdřív si připravte kvásek: do zadělávací mísy nasypte sušené droždí a zalijte ho 100 ml vlažného mléka, přidejte cukr, 100 g mouky, rozmíchejte a nechte asi10 minut odpočívat na teplém místě, než vyběhne kvásek.

Poté prosejte ke kvásku zbylou mouku, přidejte žloutek, sůl, rozpuštěné, ale ne horké máslo a zbylých 200 ml teplého mléka a promíchejte.

Vypracujte hladké těsto (věnujte mu deset minut práce svých rukou, případně 5 minut práce svého elektrického hnětače).

Nakonec prohněťte těsto ještě na vále. Výsledkem by mělo být hladké a hebké těsto, které příliš nelepí. Nepřidávejte zbytečně mouku ani mléko, ať si nerozhodíte optimální poměr.

Propracované těsto dejte zpátky do mísy, posypte moukou, zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo, kde během hodiny vykyne – zdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto rozdělte na 12 stejných dílů, a každý z nich ještě na tři díly. Pak z nich uválejte tenčí válečky, které vám pak půjdou krásně uplést do copu. Konce každé houstičky smáčkněte a podstrčte pod ni, aby se vám nerozplétala. Upletené houstičky klaďte na plech vyložený pečícím papírem, nechte mezi nimi dost místa, zakryjte utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout. Pak je potřete prošlehaným vejcem a posypte mákem nebo hrubou solí.

Rozpalte si troubu na 200°C. Housky pečte cca 15 minut ve spodní části trouby. Upečené přendejte na mřížku a nechte vychladnout.

Tvarohová pomazánka

Na pánvi si rozehřejte máslo a dejte na něj mrkev, za stálého míchání ji opečte asi dvě minuty. Pak přidejte i česnek a římský kmín a opečte a ještě krátce, asi minutu opékejte.

Pak pánev se zeleninou nechte vychladnout. V míse si mezitím smíchejte tvaroh s medem, citronovou šťávou a solí.

Pak vmíchejte vychladlou mrkev z pánve a podávejte nejlépe s domácím pečivem.

Ozdobte lístky oblíbených bylinek.

Pomazánka z makrely

Z makrel odřízněte hlavu i ocas a sloupněte kůži. Pak je rozevřete, odstraňte páteř a žeberní kosti. Maso prsty rozdělte na vločky a lehce promněte prsty, abyste jste mohli odstranit všechny zbylé kůstky. Jde to snadno, protože maso uzených makrel je vláčné.

Vykostěné maso dejte do misky, přidejte kysanou smetanu, sůl a pepř, citronovou šťávu, cibuli a nasekané ředkvičky.

Promíchejte důkladně, ale nepřehánějte to, je fajn, když v pomazánce zůstane znatelná struktura rybího masa.

Hotovou pomazánku ozdobte jemnými plátky cibule, ředkviček a koprem.

Zdroj: Karolína Kamberská: Recepty pro celou rodinu od Karolíny; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima, http://www.iprima.cz/recepty-pro-celou-rodinu-od-karoliny?special=773951  [On-line 31.01.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.