Domácí houstičky
- 25 g másla
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 250 g hladké mouky
- 250 pšeničné mouky
- 20 g droždí
- 280 ml mléka
Připravíme klasicky kvásek, pak přidáme ostatní ingredience. Necháme 45 minut kynout, poté z těsta umotáme houstičky, potřeme je vodou a pečeme dozlatova.
Domácí kozí sýr
- 2 lžičky smetanové kultury
- 3 litry kozího mléka
- 2 lžičky syřidlového preparátu
Mléko zahřejeme na 74 °C a necháme zchladnout na 30 °C. Přidáme 2 lžičky smetanové kultury a řádně promícháme. Necháme stát asi 30 minut. Poté při teplotě 30 °C přidáme 2 lžičky syřidlového preparátu a důkladně promícháme. Necháme stát 2 až 3 hodiny v pokojové teplotě.
Po 3 hodinách pomocí naběračky naplníme výrobník (plastová krabička o objemu 3 litry s otvory o průměru asi 1 mm ve vzdálenosti asi 2,5 až 3 cm). Necháme do hrnce na podložce odkapávat 2 dny, po 12 hodinách výrobník otáčíme. Hotový sýr osolíme a můžeme do něj přidat další ingredience. Např. česnek nebo mletou papriku.
Domácí tvaroh
- 3 litry kravského mléka
- ½ lžičky syřidlového preparátu
- 2 lžičky smetanové kultury
Mléko zahřejeme na 74 °C a zchladíme na 23 až 25 °C. Přidáme 2 lžičky smetanové kultury, řádně promícháme, přidáme půl lžičky syřidlového preparátu a opět řádně promícháme. Mléko necháme přikryté srážet při pokojové teplotě asi 24 hodin.
Sraženinu přemístíme do plátěného pytlíku, svážeme a necháme odkapávat. Doba odkapávání se přizpůsobuje podle toho, jak hustý tvaroh požadujeme. Tvaroh ochutíme solí a přidáme pažitku.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/domaci-housticky-s-domacim-kozim-syrem-tvarohem [On-line 15.4.2011], citace
kde sezenu smetanovou kulturu a syridlovypreparat