4 porce
- 4 husí stehna
- 20 dkg pohankové kaše
- 1,5 litru masového vývaru
- 3 stroužky česneku
- 20 db odpeckovaných sušených švestek
- 10 plátků anglické slaniny (bacon)
- 15 dkg husího sádla
- 2 dl vína Egri Bikavér
- sůl
- pepř
- petržel
Očištěná husí stehna vaříme asi půldruhé hodiny v masovém vývaru. Potom je vložíme do pekáče, zalijeme husím sádlem, vývarem a Egri Bikavérem, načež pekáč zasuneme do trouby, kde je při teplotě 160-180 °C za častého podlévání vlastní šťávou upečeme do zlatova.
Švestky zavineme do plátků slaniny a každý plátek fixujeme párátkem. Na malém množství sádla si opražíme pohanku, přisypeme k ní najemno nakrájenou petrželku a rozetřený česnek. Přilijeme Egri Bikavért, rozředíme vývarem z husího masa a do měkka uvaříme.
5 minut předtím, než budeme vyndávat husí pečeni z trouby, k ní přidáme do pekáče slaninové rolky se švestkami a dopečeme obojí společně. Dáváme pozor, aby se nám nic nepřipálilo, ani nevyschlo. Slanina bude nejlepší v tom případě, jestliže v troubě získá jen mírně připečenou barvu.
Porci hotové pohankové kaše naložíme doprostřed talíře, na ni položíme do zlatova upečené husí stehno, zalijeme šťávou z husí pečeně, načež přidáme i slaninové rolky se sušenými švestkami – ovšem předtím z rolek musíme vytáhnout párátka.
Zdroj: TV Paprika Vinařskou stezkou s vidličkou a nožem http://tvpaprika.hu/cs/node/3613
Poslední tip, trik či komentář