4 porce
Šťavnatý kousek masa s kousky zeleného pepře je chuťovou nirvánou. Přílohou ke kulinářské lahůdce je udušená zeleninka, francouzská specialita ratatouille.
Roastbeef
- 800 g nízkého roštěnce nebo hovězí svíčkové
- 100 ml olivového oleje
- 80 g dijónské hořčice
- 2 cl worcesteru
- 1 dl červeného vína
- drcený pepř
- čerstvý tymián
- maldonská sůl
V misce vymícháme olej, hořčici, worchester, víno a pepř. Marinádu vetřeme do masa a necháme odležet, nejlépe přes noc.
Druhý den vyjmeme maso z lednice alespoň hodinu před tepelným zpracováním. Marinádu z masa otřeme a zprudka opečeme na oleji ze všech stran, aby se maso zatáhlo.
Maso vložíme na mřížku, potřeme zpět zbylou marinádou, do masa zapíchneme teploměr a v mírně vyhřáté troubě, cca 125 °C pečeme, až teplota uvnitř masa dosáhne 63 °C, vyjmeme z trouby a necháme 15 minut odstát (teploty pro dosažení stupně propečení: rare 49−52 °C, 55−60 °C medium rare, 63−66 °C medium, well done 68−74 °C).
Pečené maso krájíme na tenké plátky a podáváme, sypeme maldonskou solí.
Pepřová omáčka
- 50 g másla
- 2 lžíce zeleného nakládaného pepře
- 5 cl koňaku nebo brandy
- 2 dl masové šťávy nebo silného vývaru
- 2 dl smetany
- sůl
- madeirské víno na dochucení
Na rozehřátém másle osmahneme okapaný pepř, zastříkneme koňakem, dolijeme silným masovým vývarem, smetanou a necháme redukovat. Jakmile dosáhneme konzistence omáčky, osolíme, zastříkneme madeirou a ještě provaříme.
Ratatouille
- 1 lilek
- 1 cuketa
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 1 cibule
- 3 rajčata
- 5 stroužků česneku
- 100 g rajčatového protlaku
- suché bílé víno
- mletý pepř
- sůl
- čerstvé bylinky
- olivový olej
Zeleninu nakrájíme na kostky a na olivovém oleji ji postupně opečeme. Nejprve lilek, poté papriku, cibulku na klínky, cuketu, česnek, zarestujeme rajský protlak, bílé víno, mletý pepř. Navrch položíme svázané bylinky, přiklopíme pokličkou a dusíme 20−30 minut. Před podáváním bylinky vyjmeme.
Zdroj: Domácí roastbeef s pepřovou omáčkou a ratatouille; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1046 [On-line 16.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář