reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Domácí roastbeef s pepřovou omáčkou a ratatouille

4 porce

Šťavnatý kousek masa s kousky zeleného pepře je chuťovou nirvánou. Přílohou ke kulinářské lahůdce je udušená zeleninka, francouzská specialita ratatouille.

Roastbeef

  • 800 g nízkého roštěnce nebo hovězí svíčkové
  • 100 ml olivového oleje
  • 80 g dijónské hořčice
  • 2 cl worcesteru
  • 1 dl červeného vína
  • drcený pepř
  • čerstvý tymián
  • maldonská sůl

V misce vymícháme olej, hořčici, worchester, víno a pepř. Marinádu vetřeme do masa a necháme odležet, nejlépe přes noc.

Druhý den vyjmeme maso z lednice alespoň hodinu před tepelným zpracováním. Marinádu z masa otřeme a zprudka opečeme na oleji ze všech stran, aby se maso zatáhlo.

Maso vložíme na mřížku, potřeme zpět zbylou marinádou, do masa zapíchneme teploměr a v mírně vyhřáté troubě, cca 125 °C pečeme, až teplota uvnitř masa dosáhne 63 °C, vyjmeme z trouby a necháme 15 minut odstát (teploty pro dosažení stupně propečení: rare 49−52 °C, 55−60 °C medium rare, 63−66 °C medium, well done 68−74 °C).

Pečené maso krájíme na tenké plátky a podáváme, sypeme maldonskou solí.

Pepřová omáčka

  • 50 g másla
  • 2 lžíce zeleného nakládaného pepře
  • 5 cl koňaku nebo brandy
  • 2 dl masové šťávy nebo silného vývaru
  • 2 dl smetany
  • sůl
  • madeirské víno na dochucení

Na rozehřátém másle osmahneme okapaný pepř, zastříkneme koňakem, dolijeme silným masovým vývarem, smetanou a necháme redukovat. Jakmile dosáhneme konzistence omáčky, osolíme, zastříkneme madeirou a ještě provaříme.

Ratatouille

  • 1 lilek
  • 1 cuketa
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 cibule
  • 3 rajčata
  • 5 stroužků česneku
  • 100 g rajčatového protlaku
  • suché bílé víno
  • mletý pepř
  • sůl
  • čerstvé bylinky
  • olivový olej

Zeleninu nakrájíme na kostky a na olivovém oleji ji postupně opečeme. Nejprve lilek, poté papriku, cibulku na klínky, cuketu, česnek, zarestujeme rajský protlak, bílé víno, mletý pepř. Navrch položíme svázané bylinky, přiklopíme pokličkou a dusíme 20−30 minut. Před podáváním bylinky vyjmeme.

Zdroj: Domácí roastbeef s pepřovou omáčkou a ratatouille; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1046 [On-line 16.11.2012]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.