Potřebujeme:
- 3 plátky z telecího kolene,
- 2 mrkve,
- 2 cibule,
- 2 velká rajčata,
- 3 stroužky česneku,
- 4 lžíce másla,
- 2 dcl bílého vína,
- 2 dcl hovězího vývaru,
- hladkou mouku,
- řapíkatý celer,
- tenkou petrželku,
- 2 bobkové listy,
- oregano, tymián,
- olivový olej,
- sůl, pepř
Špecle:
- 300 g polohrubé mouky,
- 4 vejce,
- 1 dcl sodovky,
- muškátový oříšek,
- kurkumu,
- sůl
Na másle orestujeme najemno nakrájenou zeleninu, přidáme česnek, petrželku, oregano a tymián. Plátky masa osolíme, opepříme, poprášíme moukou a na olivovém oleji opečeme. Maso přendáme do zeleniny a do výpeku vlijeme víno, vývar a překrájené jádřince z rajčat. Vše přilijeme k masu a zelenině. Přidáme rajčatovou dužinu a dáme do trouby na 2 hodiny na 170 °C.
Mouku spojíme s vejci a sodovkou, muškátovým oříškem, kurkumou a uděláme řidší těsto. Přendáme na prkénko a nožem tvoříme špecle, které vkládáme rovnou do vroucí vody.
Zdroj: Domácí špecle s telecími kolínky jako ossobuco; Babicovy dobroty TV Nova http://dobroty.nova.cz/clanek/epizody/domaci-specle-s-telecimi-kolinky-jako-ossobuco.html [On-line 05.01.2013]
Poslední tip, trik či komentář