- 1 kg vepřové kýty,
- 5 g Pragandy (nakládací sůl),
- 15 g soli,
- 200 ml vody,
- 1 lžičku moučkového cukru,
- 2 lžičky medu
Dokonale vychlazené maso nakrájíme na kostičky ccy 1-1,5 cm velké. Dáme do vychlazené mísy nebo robotu, přidáme sůl, cukr a mícháme minimálně 20 minut, než se hmota spojí. Část hmoty odebereme, semeleme a vrátíme k masu. Přidáme med, případně další koření a necháme v ledničce do druhého dne odležet.
Vyložíme formu mikrotenovým sáčkem, naplníme masem, přikryjeme sáčkem, formu uzavřeme a přitlačíme víko dostatečnou silou. Formu vložíme do hrnce s vodou již ohřátou na cca 80 °C a při této teplotě šunku „vaříme“ hodinu a půl. Poté, pokud je to ještě možné, formu ještě více stlačíme a necháme řádně vychladit (klidně přes noc).
Zdroj: Domácí šunka, TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/domaci-sunka-12-12-2013.html [on-line 12.12.2013]
Poslední tip, trik či komentář