reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Domácí šunka

  • 1 kg vepřové kýty,
  • 5 g Pragandy (nakládací sůl),
  • 15 g soli,
  • 200 ml vody,
  • 1 lžičku moučkového cukru,
  • 2 lžičky medu

Dokonale vychlazené maso nakrájíme na kostičky ccy 1-1,5 cm velké. Dáme do vychlazené mísy nebo robotu, přidáme sůl, cukr a mícháme minimálně 20 minut, než se hmota spojí. Část hmoty odebereme, semeleme a vrátíme k masu. Přidáme med, případně další koření a necháme v ledničce do druhého dne odležet.

Vyložíme formu mikrotenovým sáčkem, naplníme masem, přikryjeme sáčkem, formu uzavřeme a přitlačíme víko dostatečnou silou. Formu vložíme do hrnce s vodou již ohřátou na cca 80 °C a při této teplotě šunku „vaříme“ hodinu a půl. Poté, pokud je to ještě možné, formu ještě více stlačíme a necháme řádně vychladit (klidně přes noc).

Zdroj: Domácí šunka, TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/domaci-sunka-12-12-2013.html [on-line 12.12.2013]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.