reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Domácí žervé

Ingredience
domácí žervé:

  • bílý jogurt 500 g
  • zakysaná smetana 180 g
  • smetana ke šlehání (30%) 1 kus
  • bylinky podle chuti 1 dávka
  • sůl a pepř 1 špetka

domácí chléb:

  • hladká mouka 500 g
  • sušené droždí 1 sáček
  • cukr 1 lžička
  • sůl 2 lžičky
  • kmín 1 lžička
  • vlažná voda 300 ml
  • ocet 1 lžíce
  • olej 1 lžíce

1. Domácí žervé: Jogurt, zakysanou smetanu a šlehačku promícháme tak, aby se suroviny důkladně spojily. Podle chuti přidáme sůl, možno pepř a bylinky. Z mísy vyklopíme do nádoby na síto, pokrytém čistým bavlněným ubrouskem (plenou) a syrovátku necháme volně odkapávat 24 hodin před podáváním.

2. Chleba: V míse zasucha smícháme prosátou mouku s cukrem, sušeným droždím, solí, kmínem. Teprve pak přidáme ocet, olej a vodu a vymícháme vláčné řidší těsto. Necháme na teplém místě kynout. Předehřejeme si troubu na 250 stupňů a vykynuté těsto dáme do pečicí formy, kde ještě necháme chvíli kynout. Vložíme do horké trouby a po deseti minutách stáhneme teplotu na 180 stupňů a pak ještě dopékáme až padesát minut. Chléb během pečení potíráme vodou.

Zdroj: Domácí žervé; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/domaci-zerve [On-line 23.04.2014]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.