rozpis na 24 věnečků
- 250 g vody
- 125 g másla
- 200 g hladké mouky
- špetka soli
- 300 g vajec (cca 5 ks)
V hrnci zahřejeme vodu a rozpustíme máslo, přivedeme k bodu varu, rychle vmícháme mouku, až se nám vytvoří hladké těsto, které se nelepí na stěny hrnce a odstavíme, necháme zchladnout.
Těsto přendáme do robotu, přidáme špetku soli, vejce a zpracujeme hladké těsto.
Pomocí cukrářského sáčku stříkáme na plech vyložený pečicím papírem věnečky. Lehce pokropíme a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C dozlatova.
Krém
- 300 ml mléka
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 100 g moučkového cukru
- 250 ml 33% šlehačky
Do studeného mléka zamícháme pudinkový prášek, cukr a uvaříme pudink, který necháme zchladnout.
Pokud se nám na pudinku vytvoří škraloup, sejmeme ho. V robotu pudink nejprve rozšleháme, poté zlehka stěrkou vmícháme ušlehanou šlehačku, kterou stříkáme do spodní části rozkrojených věnečků. Přiklopíme a zlehka pocukrujeme.
II. varianta náplně – máslový krém
- 300 ml mléka
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 100 g moučkového cukru
- 80 g másla a lžíce rumu
Do připraveného pudinku vešleháme změklé máslo a rum.
Zdroj: Domácí žloutkové věnečky; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1576-domaci-zloutkove-venecky/ [On-line 04.04.2015]
Poslední tip, trik či komentář