- čokoládový korpus
piškotové plátky
naložené višně
na těžkou pařížskou šlehačku:
- 500 ml šlehačky
300 g čokolády
100 g 100% tuku
200 g cukru krystal
150 g kakaa
cca 200 g másla (podle chuti)
Základem celého dortu je těžká pařížská šlehačka, kterou si připravíme takto:
Do horké smetany ke šlehání přidáme 100% tuk a cukr a vše rozvaříme. Do vroucí směsi přisypeme prosáté kakao a za stálého míchání ho důkladně provaříme. Poté přidáme čokoládu, kterou necháme rozpustit a základ máme hotový. Teď už je ho jen třeba občas promíchat a nechat vychladnout, nejlépe přes noc, a potom vyšlehat do tuhé pěny, do které na závěr zašleháme ještě máslo.
Půlkulatou formu pečlivě vyložíme plátky piškotového korpusu. Pak přidáme asi centimetrovou vrstvu těžké pařížské šlehačky a na ni naskládáme nakrájené tenké plátky čokoládového korpusu. Ty potom pokapeme šťávou z višní, vyložíme boční strany formy, vše natřeme další vrstvou šlehačky a znovu přidáme kousky korpusu. Mezi korpus a šlehačku průběžně přidáváme podle chuti i višně, které přikrýváme dalšími plátky čokoládového korpusu. Ty nakonec potřeme další vrstvou těžké pařížské šlehačky a vše zakryjeme tenkým plátkem piškotového těsta. Stejně vytvoříme i druhou polovinu dortu, necháme zaležet, obě části poté spojíme a celý „míč“ znovu důkladně potřeme vrstvou těžké pařížské šlehačky. A můžeme dort dokončit a nazdobit.
Nejdříve si vyválíme bílou i černou sladkou modelovací hmotu na tenké pláty a z nich podle šablony vyřízneme bílé šestiúhelníky a černé pětiúhelníky. Ty pak navlhčíme a lepíme na připravený dort.
Pomocí těžké pařížské šlehačky, různých korpusů, vhodné formy a trochy šikovnosti můžete vytvořit v podstatě jakýkoliv tvar dortu.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/185-dort-fotbalovy-mic/
Poslední tip, trik či komentář