reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Dort „Fotbalový míč“

  • čokoládový korpus
    piškotové plátky
    naložené višně

na těžkou pařížskou šlehačku:

  • 500 ml šlehačky
    300 g čokolády
    100 g 100% tuku
    200 g cukru krystal
    150 g kakaa
    cca 200 g másla (podle chuti)

Základem celého dortu je těžká pařížská šlehačka, kterou si připravíme takto:
Do horké smetany ke šlehání přidáme 100% tuk a cukr a vše rozvaříme. Do vroucí směsi přisypeme prosáté kakao a za stálého míchání ho důkladně provaříme. Poté přidáme čokoládu, kterou necháme rozpustit a základ máme hotový. Teď už je ho jen třeba občas promíchat a nechat vychladnout, nejlépe přes noc, a potom vyšlehat do tuhé pěny, do které na závěr zašleháme ještě máslo.
Půlkulatou formu pečlivě vyložíme plátky piškotového korpusu. Pak přidáme asi centimetrovou vrstvu těžké pařížské šlehačky a na ni naskládáme nakrájené tenké plátky čokoládového korpusu. Ty potom pokapeme šťávou z višní, vyložíme boční strany formy, vše natřeme další vrstvou šlehačky a znovu přidáme kousky korpusu. Mezi korpus a šlehačku průběžně přidáváme podle chuti i višně, které přikrýváme dalšími plátky čokoládového korpusu. Ty nakonec potřeme další vrstvou těžké pařížské šlehačky a vše zakryjeme tenkým plátkem piškotového těsta. Stejně vytvoříme i druhou polovinu dortu, necháme zaležet, obě části poté spojíme a celý „míč“ znovu důkladně potřeme vrstvou těžké pařížské šlehačky. A můžeme dort dokončit a nazdobit.
Nejdříve si vyválíme bílou i černou sladkou modelovací hmotu na tenké pláty a z nich podle šablony vyřízneme bílé šestiúhelníky a černé pětiúhelníky. Ty pak navlhčíme a lepíme na připravený dort.
Pomocí těžké pařížské šlehačky, různých korpusů, vhodné formy a trochy šikovnosti můžete vytvořit v podstatě jakýkoliv tvar dortu.

Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/185-dort-fotbalovy-mic/

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.