na polévku:
- 2 kg ořezků masa, kostí
1 celer
2 mrkve
1 petržel
1/2 květáku
250 g másla
100 g hladké mouky
2 l hovězího vývaru
muškátový oříšek
sůl
pepř
zelená petrželka
na játrové knedlíčky:
- 300 g kuřecích jater
50 g másla
3 vejce
50 g strouhanky
zelená petrželka
muškátový květ
sůl
Masové ořezky a kosti orestujeme na trošce másla, přidáme polovinu nakrájené zeleniny a necháme lehce přismahnout. Zalijeme trochou vývaru, připečenou vrstvu odvaříme a to opakujeme nejméně pětkrát. Poté přidáme zbytek másla, zaprášíme hladkou moukou a chvíli restujeme. Nakonec zalijeme zbylým vývarem, za stálého míchání provaříme a dochutíme muškátovým oříškem, pepřem a solí. Hotovou polévku přecedíme a uvaříme v ní druhou polovinu najemno nakrájené zeleniny. Podáváme s čerstvou petrželkou a játrovými knedlíčky, které si připravíme následujícím způsobem:
Kuřecí játra nameleme na jemno, smícháme s rozpuštěným máslem, vejci, nasekanou petrželkou, špetkou muškátového květu a trochou soli. Zahustíme strouhankou, necháme chvíli odležet a potom rukama namočenýma ve vodě a poté ve strouhance tvarujeme knedlíčky, které vaříme asi 4 minuty pro lepší chuť v silném vývaru.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/174-dusena-polevka-s-jatrovymi-knedlicky/
Poslední tip, trik či komentář