6−8 porcí
- 1 kg vepřové plece bez kosti
- 2 cibule
- slunečnicový olej
- 400 g žampionů
- 3 dl světlého ležáku 10−11°
- voda
- drcený kmín
- špetka chilli
- špetka přísady do jídel
- mletá sladká paprika
- 2 plátky celozrnného žitného chleba
- 4 stroužky česneku
- mletý pepř
- sůl
- zakysaná smetana
- plocholistá petrželka
Vepřovou plec nakrájíme na větší kostky, pokmínujeme, ochutíme chilli a přísadou do jídel.
Na kostičky nakrájenou cibuli osmahneme na oleji dosklovata, přidáme špetku kmínu. Když má cibule zlatavou barvu, vložíme ochucené maso, které dobře opečeme, přidáme nakrájené žampiony, opečeme, vše zaprášíme paprikou, osmahneme, podlijeme pivem, vodou, osolíme a pod pokličkou dusíme doměkka. Během vaření občas promícháme, případně podlijeme vodou.
Ke konci vaření přidáme nalámaný chléb, provaříme, ochutíme mletým pepřem, solí a drceným česnekem.
Porce zdobíme zakysanou smetanou, sypeme petrželkou, podáváme s chlebem.
Zdroj: Dušená vepřová plec na pivu se žampiony; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1256-dusena-veprova-plec-na-pivu-se-zampiony/ [On-line 19.05.2013]
Poslední tip, trik či komentář