4 porce
- 2 dýně
- 15 dkg husích jater
- 2 ks burgundských lanýžů
- 1 litr mléka
- 5 dkg mouky
- 5 dkg másla
- 5 dkg cukru
- sůl
- pepř
Obě dýně rozkrojíme podélně na dvě poloviny a upečeme je při teplotě 160 °C.
Rozehřejeme si máslo a zpěníme na něm mouku. Potom k mouce za stálého míchání přilijeme mléko.
Z upečené dýně vydloubáme jadérka a přidáme je do mléka. Zužující se část dýně odkrojíme, rozkrájíme ji na kousky a rovněž přidáme do mléka. Osolíme, opepříme a na mírném plameni 5 minut vaříme.
Husí játra nakrájíme na nudličky, osolíme je a opepříme, načež je orestujeme na několika kapkách oleje.
K polévce přisypeme cukr a pak už ji podáváme ve vydlabané polovině dýně. Před podáváním ji posypeme restovanými husími játry. Z kousku lanýže odkrojíme několik velice tenkých plátků, kterými rovněž ozdobíme povrch polévky. Zbylé lanýže potom nastrouháme na struhadle s malými otvory, abychom jimi mohli posypat jak „talíř” z vydlabané dýně, tak samotnou polévku.
Zdroj: TV Paprika recepty http://tvpaprika.hu/cs/node/3745
Poslední tip, trik či komentář