Ingredience pro přípravu receptu:
- 500 g – dýně oloupaná a nakrájená na kostky
- 2 lžíce – koriandr
- 1 kus – sušená chilli paprička
- olivový olej
- 10 plátků – italská pancetta nakrájená na malé kousky
- půl svazku – čerstvá šalvěj
- 1 kus – cibule jemně nakrájená
- 1500 ml – kuřecí nebo zeleninový vývar
- 4 lžíce – zakysaná smetana
- 1 kapka – extra panenský olivový olej
- 1 špetka – sůl
- 1 špetka – čerstvě namletý barevný pepř
Předehřejte si troubu na 200 stupňů C. Kousky dýně dejte na pečicí papír na plech a posypte je nadrcenou chilli papričkou a semínky koriandru. Zakapejte olivovým olejem a pečte, než bude dýně měkká.
Ve větším hrnci s nepřilnavým dnem rozpalte trochu olivového oleje a osmahněte na něm kousky slaniny spolu s šalvějí a nakrájenou cibulkou. V tuto chvíli už by měla být dýně upečená. Vyndejte ji z trouby a přidejte do hrnce, zalijte vývarem a vše přiveďte k varu.
Pusťte se do mixování polévky. Můžete ji rozmixovat celou, nebo můžete část ingrediencí vyndat, odložit stranou a poté je do hladkého krému vrátit. Dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem.
Hotový krém dejte na talíř a dle chuti můžete zjemnit lžící zakysané smetany. Na závěr přidejte pár kapek extra panenského olivového oleje.
Zdroj: Dýňová polévka; Když vaří táta TV Prima http://www.kdyzvaritata.cz/dynova-polevka.html [On-line 26.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář