Ingredience
- dýně hokkaidó 1 kus
- máslo 50 g
- střední cibule 1 kus
- česnek 2 stroužky
- zeleninový vývar 1 l
- bobkový list 2 kusy
- muškátový oříšek 1 dávka
- citronová šťáva 1 lžička
- smetana na vaření 200 ml
- zakysaná smetana 1 kus
- sůl a pepř 1 špetka
Na másle orestujeme cibuli a nahrubo nakrájený česnek, který po chvíli vyndáme. Přidáme očištěnou dýni, nakrájenou na kostičky. Orestujeme a zalijeme horkým zeleninovým vývarem a citronovou šťávou. Pak přidáme všechno koření – bobkový list, muškátový oříšek, sůl a pepř. Pod pokličkou necháme asi 30 minut povařit a podusit. Následně vyndáme bobkový list a polévku rozmixujeme dohladka ponorným mixérem. Nakonec přidáme smetanu a ničím jiným už nezahušťujeme. Při servírování zdobíme čerstvou bazalkou a případně lžící zakysané smetany přímo na talíř.
Zdroj: Dýňová polévka; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/dynova-polevka-6 [On-line 15.03.2014]
Poslední tip, trik či komentář