na formu o průměru 24 cm, asi 8 porcí:
- 250 g máslových sušenek
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 120 g másla
- 1 vejce
- kůra z jednoho citronu
- 4 větší vejce
- 400 g terminovaného sýru (Lučiny)
- šťáva z jednoho citronu
- 150 g krupicového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 200 g očištěné dýně Hokaido
- 250 g zakysané smetany
Sušenky rozdrtíme nebo umeleme v mixeru a se skořicí, změklým máslem, vejcem a citronovou kůrou vytvoříme drobivé těsto, které silně vmáčkneme do dortové formy. Korpus by měl být vysoký asi centimetr. Pečeme ho při 200 °C 10–15 minut.
Vejce rozmícháme se sýrem, ochutíme citronovou šťávou, cukrem, obsahem vanilkového lusku a přidáme najemno nastrouhanou dýni.
Tuto směs vlijeme na předpečený korpus a v předehřáté troubě na 160 °C pečeme asi 40 minut. Dort necháme zchladnout, poté vložíme do lednice. Podáváme až druhý den se zakysanou smetanou (buď s ní dort potřeme před porcováním, nebo ho ozdobíme až na talířku).
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=821
Poslední tip, trik či komentář