Potřebujeme:
- 1 kg očištěné dýně,
- 200 ml jablečného octa,
- 250 g krupicového cukru,
- 2 kousky celé skořice,
- 1 vanilkový lusk,
- 500 ml vody
Na kandovanou pomerančovou kůru:
- 2 pomeranče,
- 50 g cukru krupice,
- 50 ml vody
Kostičky dýně zalijeme nálevem z jablečného octa a vody a necháme odležet do druhého dne. Pak nálev z dýně scedíme do hrnce. Přidáme cukr, skořici, vanilkový lusk a přivedeme k varu. Přidáme scezené kostičky dýně a vaříme.
Mezi tím okrájíme kůru z pomerančů. Kůru kandujeme ve vodě s 50 g cukru asi 30 minut. Pomeranče a kandovanou kůru přidáme k povařené dýni a společně krátce povaříme. Pak kompot rozdělíme do skleniček, uzavřeme a sterilujeme při 80 °C 15 minut.
Zdroj: Dýňový kompot; TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/dynovy-kompot-20-14-2014.html [On-line 22.10.2014]
Poslední tip, trik či komentář