Ingredience
- vepřová plec nebo kýta 1 kg
- mrkev 2 kusy
- petržel 1 kus
- celer 1 kus
- naložená směs na svíčkovou halali 1 sklenice
- smetana na vaření 1 kelímek
- kus másla 1 dávka
- sádlo nebo olej 1 dávka
- celý pepř 4 kuličky
- nové koření 3 kuličky
- bobkový list 1 kus
- koření na divočinu nebo tymián 1 dávka
- hladká mouka na zahuštění 2 lžíce
- sůl 1 špetka
na hrnkový knedlík:
- hrnek polohrubé mouky 1 dávka
- hrnek mléka 1 dávka
- rohlík 3 kusy
- vejce 2 kusy
- trocha rozpuštěného másla nebo oleje 1 dávka
- prášek do pečiva 1 špetka
- sůl 1 dávka
Vepřové maso odblaníme, opláchneme, mírně osolíme a orestujeme na malé dávce tuku, aby se zatáhlo. (Kýtu nejlépe prošpikujeme.) Zeleninu nastrouháme nahrubo.
Z koření uděláme vývar – nešetřete! Zeleninu a maso vložíme na pekáč a zalijeme vývarem z koření. Přikryjeme a dáme do trouby na 175°C, dokud maso nebude měkké a zelenina napůl rozvařená. Když je zelenina rozvařená, dáme ji do mixérunebo můžeme propasírovat. Rozmixovanou zeleninu necháme v kastrolu povařit, přidáme smetanu a v ní rozmíchanou mouku –někdy není nutné zahušťovat a přidáme jen smetanu. Chvilku povaříme, dochutíme, nakonec můžeme ještě zjemnit máslem.
Maso nakrájíme na plátky, prohřejeme v omáčce a podáváme s knedlíkem.
Hrnkové knedlíky: Bílé pečivo nakrájíme na kostičky a zasypeme moukou s troškou prášku do pečiva. Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky si rozkvedláme v lehce osoleném mléce a smícháme s moukou a pečivem. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který nakonec zlehka přimícháme do těsta, které necháme chvilku odpočinout. Hrnečky vymažeme máslem a do tří čtvrtin naplníme. Nahoru položíme plátek másla a dáme do hrnce s vroucí vodou a přiklopíme pokličkou. Vaříme asi dvacet minut. Po uplynutí doby vyjmeme a vyklopíme, pokud to nejde, pomůžeme si obkroužením nožem.
Zdroj: Falešná svíčková, hrnkový knedlík; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/falesna-svickova-hrnkovy-knedlik [On-line 22.01.2014]
Poslední tip, trik či komentář