4 porce
- 800 g falešné hovězí svíčkové
- 100 g uzeného špeku nebo slaniny
- 1 mrkev
- 1 petržel
- ¼ celeru
- 1 cibule
- snítka petrželové natě
- divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list)
- olej
- sůl
- voda
Maso očistíme, prošpikujeme špalíčky špeku, osolíme a opepříme. V kastrolu maso na oleji osmahneme ze všech stran a vyjmeme.
V základu po masu opečeme nahrubo nakrájenou zeleninu i koření. Pokud je třeba, přidáme trochu oleje. Vložíme zpět maso, zalijeme vařící vodou, přidáme snítku petrželové natě a zakryté vaříme doměkka. Maso vyjmeme a vývar scedíme – použijeme ho do omáčky.
omáčka
- 150 g másla
- 1 bílá cibule
- 80 g hladké mouky
- asi 750 ml masového vývaru
- 200 ml smetany
- mletý bílý pepř
- 2 hrsti čerstvého kopru
- sůl
- máslo a žloutek na zjemnění
- ocet a cukr na dochucení
Máslo přepustíme, osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli dosklovata, zasypeme moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku, zalijeme vývarem z masa a 20 až 30 minut povaříme. Poté omáčku přepasírujeme přes husté síto, zjemníme smetanou, odstavíme, vmícháme žloutek a máslo, dochutíme solí, pepřem, octem a podle chuti i trochou cukru.
knedlíky
- 400 g hrubé mouky
- 10 g droždí
- 2 lžičky cukru
- asi 250 ml mléka
- 3 housky
- 50 g másla
- 2 žloutky
- sůl
Housky nakrájíme na kostičky a osmahneme na másle.
Do mísy vsypeme mouku, uděláme důlek, do kterého nadrobíme droždí, zasypeme cukrem, zalijeme trochou teplého mléka a necháme vzejít kvásek.
Poté přidáme zbytek mléka, žloutky, sůl a vypracujeme hladké těsto, do kterého vmícháme kostičky opečené housky. Zakryté utěrkou necháme hodinu kynout.
Z vykynutého těsta tvarujeme šišky, vaříme v osolené vodě asi 25 minut. Po vyjmutí propíchneme vidličkou a krájíme plátky. Podáváme k omáčce s masem.
Zdroj: Falešná svíčková s koprovou omáčkou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1111 [On-line 28.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář