4 porce
- 80 g másla
- 2 šalotky
- 4 kuřecí prsa s kostí a kůží
- 1,5 dl suchého bílého vína
- 2 dl kuřecího vývaru
- 600 g mražených špenátových listů
- máslo
- sůl
Omáčka Mornay (čti morné)
- 60 g másla
- 1 šalotka
- 30 g hladké mouky
- ½ l mléka
- sůl
- bílý pepř
- muškátový oříšek
- 60 g sýru gruyère (čti grijér)
- 60 g parmazánu
Na pánvi rozehřejeme máslo a opečeme kuřecí prsa nejprve kůží dolů, posypeme nadrobno nakrájenou šalotkou, obrátíme, opepříme a osolíme, zalijeme vínem, zavaříme, podlijeme vývarem a přendáme do pekáče, zalijeme šťávou, přiklopíme poklicí a pečeme při 160 °C asi půl hodiny.
Zatímco se nám peče kuřátko, připravíme si omáčku.
V kastrolu rozpustíme máslo, dosklovata na něm osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku, krátce osmahneme hladkou mouku a za stálého míchání zalijeme mlékem, přivedeme k varu, za průběžného míchání pozvolna vaříme 15 minut, ochutíme muškátovým oříškem, trochu solí.
Když je kuře měkké, šťávu z kuřete přecedíme do omáčky, podle potřeby zredukujeme, vmícháme nastrouhaný parmazán a gruyère.
Rozmražený špenát vymačkáme, ohřejeme jej na rozpuštěném másle, doplníme solí.
Na talíř servírujeme porci špenátu, kuřete, zalijeme omáčkou. Před podáváním můžeme každou porci ještě zapéct v troubě – gratinovat svrchu, aby omáčka získala zlatou barvu.
Zdroj: Florentinské kuře; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1167 [On-line 07.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář