reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Florentinské kuře

4 porce

  • 80 g másla
  • 2 šalotky
  • 4 kuřecí prsa s kostí a kůží
  • 1,5 dl suchého bílého vína
  • 2 dl kuřecího vývaru
  • 600 g mražených špenátových listů
  • máslo
  • sůl

Omáčka Mornay (čti morné)

  • 60 g másla
  • 1 šalotka
  • 30 g hladké mouky
  • ½ l mléka
  • sůl
  • bílý pepř
  • muškátový oříšek
  • 60 g sýru gruyère (čti grijér)
  • 60 g parmazánu

Na pánvi rozehřejeme máslo a opečeme kuřecí prsa nejprve kůží dolů, posypeme nadrobno nakrájenou šalotkou, obrátíme, opepříme a osolíme, zalijeme vínem, zavaříme, podlijeme vývarem a přendáme do pekáče, zalijeme šťávou, přiklopíme poklicí a pečeme při 160 °C asi půl hodiny.
Zatímco se nám peče kuřátko, připravíme si omáčku.
V kastrolu rozpustíme máslo, dosklovata na něm osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku, krátce osmahneme hladkou mouku a za stálého míchání zalijeme mlékem, přivedeme k varu, za průběžného míchání pozvolna vaříme 15 minut, ochutíme muškátovým oříškem, trochu solí.
Když je kuře měkké, šťávu z kuřete přecedíme do omáčky, podle potřeby zredukujeme, vmícháme nastrouhaný parmazán a gruyère.
Rozmražený špenát vymačkáme, ohřejeme jej na rozpuštěném másle, doplníme solí.
Na talíř servírujeme porci špenátu, kuřete, zalijeme omáčkou. Před podáváním můžeme každou porci ještě zapéct v troubě – gratinovat svrchu, aby omáčka získala zlatou barvu.

Zdroj: Florentinské kuře; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1167 [On-line 07.12.2012]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.