reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Florentská vepřová pečeně

4 porce

  • 2 velké hlízy fenyklu
  • ½ polévkové lžíce najemno nasekaného rozmarýnu
  • 4 stroužky utřeného česneku
  • 80 dkg vepřového boku s odstraněnou kůží a holými kostmi
  • 2 bílé cibule
  • 80 ml olivového oleje
  • 2 dl suchého bílého vína
  • 80 ml extra panenského olivového oleje
  • 250 ml vývaru z kuřecího masa
  • 3-4 polévkové lžíce smetany na vaření

Troubu si předehřejeme na 200 °C. Z hlízy fenyklu odřízneme zelené listy a rozkrájíme tak, abychom získali přibližně 2 polévkové lžíce sekané zeleniny. Smícháme s rozmarýnem, česnekem a pořádnou dávkou soli a pepře.

Do řízků vepřového masa uděláme na několika místech hluboké zářezy a směs zeleného koření vemneme jednak do těchto zářezů, jednak do partií kolem kostí. Cibule rozpůlíme a vložíme do pekáče. Vepřové řízky klademe pak na cibuli a zalijeme je olivovým olejem.

Pečeme přibližně 30 minut. Maso zalijeme šťávou vzniklou při pečení, potom nastavíme teplotu v troubě na 180 °C a pečeme je ještě dalších 30 minut. Potom maso znovu poléváme vlastní šťávou a trochu je osolíme.

Zalijeme je polovinou předepsaného množství bílého vína a pečeme dalších 35-40 minut, přičemž maso občas podléváme.

Mezitím z fenyklu odstraníme vnější listy, které můžeme vyhodit. Hlízu ve svislém směru rozkrájíme na plátky o síle 1 cm, které vložíme do velké pánve. Zbylou cibuli nakrájíme na tenké plátky a ty pak rovněž přidáme do pánve. Zakapeme extra panenským olivovým olejem a osolíme. Potom zalijeme takovým množstvím vody, aby zeleninová směs byla těsně pod hladinou, zakryjeme pokličkou a uvedeme do varu. Vaříme asi 45 minut, musíme dosáhnout toho, aby fenykl změkl a získal krémovou konzistenci a aby se takřka celé množství tekutiny odpařilo.

Vepřové maso vyndáme z pekáče a dáme je do tepla odpočinout. Lžící odebereme přebytečný olej a cibuli vyhodíme. Pekáč pak dáme na plotnu, aby se rozehřál, a přidáme zbytek vína. Přilijeme polévku, osolíme, opepříme a přimícháme smetanu na vaření.

Nakrájené maso servírujeme s omáčkou a fenyklem.

Zdroj: TV Paprika Italské pochoutky http://tvpaprika.hu/cs/node/3835

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.