6 porcí
- 250 g těsta na pizzu (viz recept pizza)
- 150 g hladké mouky
- 120 g měkčího sýra Pecorino
- 80 g parmazánu
- 3 celá vejce
- 2 žloutky
- 1 dl oleje extra virgin
- špetka soli
- sádlo na vymazání formy
Těsto na focacciu al formaggio je stejné jako na pizzu. Rozmícháme droždí ve vlažné vodě a smícháme ho s hladkou mouku, olivovým olejem a špetkou soli. Vzniklé těsto zabalíme do fólie a necháme odležet v teple alespoň 2 hodiny, aby nakynulo.
V míse rozšleháme tři celá vejce a dva žloutky, přidáme na kostičky nakrájený měkčí sýr typu Pecorino, strouhaný parmazán, olivový olej a vše dobře promícháme. Směs postupně spojujeme s odleželým těstem na pizzu a přisypáváme mouku, až vypracujeme vláčné těsto. Stranou si necháme trochu směsi na potření. Těsto zaprášíme moukou, dáme do formy vymazané sádlem a necháme opět 2 hodiny odležet v teple. Poté slanou bábovku potřeme zbytkem směsi a hodinu pečeme v předehřáté troubě na 180 °C. Podáváme ještě za tepla, nejlépe s parmskou šunkou.
Zdroj: S Italem v kuchyni 14.3.2010 http://www.makro.cz/index.php?page_id=697&u=342
Poslední tip, trik či komentář