Potřebujeme:
- 800 g bílé bagety nebo bílého chleba,
- 400 g sýru typu gruyér (event. madeland nebo eidam),
- 200 g ementálu,
- 300 ml bílého vína,
- 1 lžičku citronové šťávy,
- 2 lžičky solamylu,
- 100 ml třešňovice nebo jiné ovocné pálenky,
- 1 stroužek česneku,
- černý pepř,
- trochu mletého muškátového oříšku
Oloupeme stroužek česneku a vytřeme jím kotlík. Oba druhy sýrů nastrouháme a s vínem a citronovou šťávou necháme v kotlíku za stálého míchání rozpustit. Ve studené vodě rozmícháme solamyl a vmícháme ho do sýrové omáčky. Ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem a opepříme. Sýrovou hmotu za stálého míchání ještě jednou krátce povaříme, až je hladká a krémová, poté ji přendáme na lihový vařič.
Chléb pokrájíme na kousky a podáváme odděleně. Fondue se musí i během jídla mírně vařit. Stále mícháme, aby hmota zůstala vláčná.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/fondue-16-12-2010.html
Poslední tip, trik či komentář