Ingredience
- velké žluté nebo bílé cibule 5 kusů
- máslo 1 lžíce
- bílé víno 100 ml
- vývar 1 l
- tvrdý sýr 100 g
- hladká mouka 1 lžíce
- sůl a pepř 1 špetka
- bagetka 1 kus
Cibule oloupejte, přepulte a nakrájejte na půlkolečka. V hrnci rozpusťte máslo, vsypte cibuli, stále míchejte a opatrně restujte, až bude cibule skoro hnědá. Záleží na množství cibule a teplotě, opravdu se nebojte cibuli nechat pořádně zhnědnout, samozřejmě pozor na připálení. Pak vlijte víno a za stálého míchání nechte pomalu vyvařit alkohol. Poté zaprašte lehce hladkou moukou a zarestujte. Zalijte vývarem a v hrnci spíš táhněte, pokud máte pomalý hrnec, provařte dvě hodinky na stupeň „high“. Mezitím si nakrájejte bagetu na kolečka a opečte je v troubě pod grilem. Nastrouhejte si tučnější sýr (může být i parmazán), nasypte ho na lehce zlatavé bagety a ještě krátce zapečte. Hotovou polévku podle chuti dosolte, vlijte do misek a ještě horké snězte s křupavým sýrovým toustem.
Zdroj: Francouzská cibulačka; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/francouzska-cibulacka-6 [On-line 07.09.2013]
Poslední tip, trik či komentář