Suroviny:
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 150 g studeného másla
- špetka soli
- 1 vejce
- 60 g moučkového cukru
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- 2 lžíce studené vody
- hladká mouka na vál
Na náplň:
- 500 g tučného jemného tvarohu
- 30 g mletého máku
- 3 vejce
- 140 g krupicového cukru
- dřeň z podélně rozkrojeného vanilkového lusku
- šťáva z 1 menšího citronu
Nejprve všechno, co patří do těsta, promíchejte v robotu nebo nožem a spojte ručně do koule. Těsto zabalte do fólie, a dejte na půl hodiny do chladničky. Pak rozválejte na placku, kterou snadno rozprostřete do koláčové formy. Těsto prsty vtlačte do okrajů a přečnívající části přejeďte a odřízněte válečkem (ve vyšší rovné formě udělejte okraje asi 3 cm vysoké a zarovnejte je rádýlkem). Dno propíchejte vidličkou a formu dejte ještě na chvíli do chladničky.
Mezitím si rozpalte troubu na 180°C a těsto v ní pak předpečte 8–10 minut. Poté vyjměte z trouby a korpus nechte ve formě trochu zchladnout, těsto tak bude křupavější. Teplotu trouby snižte na 150 °C (horký vzduch) nebo 170 °C (klasická trouba).
Smíchejte všechny suroviny na náplň. Je-li příliš hustá, povolte ji trochou mléka nebo smetany a nalijte na předpečený korpus. Vše opatrně přeneste do rozehřáté trouby a nechte péct asi 45 minut, dokud okraje těsta nezrůžoví a náplň nezpevní. Koláč nechte vychladnout ve formě a teprve pak krájejte.
Zdroj: Francouzský tvarohový koláč s mákem; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-predvanocni-nalada [On-line 11.12.2016]
Poslední tip, trik či komentář