4−6 porcí
- fusilli
- 500 g semolinové mouky
- 250 ml vody
- olivový olej
Na vál vysypeme mouku, do vytvořeného důlku nalijeme postupně vodu a vypracujeme tuhé těsto, přidáme trochu oleje. Je-li těsto příliš tuhé, přidáváme olej, nikoliv vodu. Těsto přiklopíme nejlépe umělohmotnou miskou a necháme alespoň půl hodiny odpočinout. Těsto vyválíme na váleček a průměru 4 cm a pak z něj dál vyválíme tenkého hada o průměru asi 0,5 cm. Hádky nakrájíme na 8 cm kusy a vyskládáme na utěrku. Při válení si pomáhme vodou z misky.
Po nakrájení veškerého těsta bereme postupně krátké hádky, do hádku podélně zatlačíme tlustý drát a začneme rolovat; deska stolu nesmí být úplně hladká, lepší je drsnější podklad. Když nabalíme těsto na drát, rozválíme ho po celé délce drátu, tj. asi na 20 cm délku, pak lehkým kroucením drátek vyndáme a zůstane nám hotová fusilla, kterou opět vyskládáme a necháme zaschnout.
Hotové fusilly vhodíme do vařící vody s olejem, až poté vodu hodně osolíme a vaříme asi 10 minut. Scedíme, smícháme s omáčkou a servírujeme s nastrouhaným sýrem.
omáčka
- olivový olej
- 1 mrkev
- ½ cibule
- 1 řapík řapíkatého celeru
- 3 klobásky salsiccia
- 2 plechovky loupaných krájených nebo drcených rajčat
- oregano
- sůl
Cibuli nakrájíme najemno, mrkev a celer najemno nastrouháme. Vše vložíme do studeného oleje a pozvolna začneme restovat. Přidáme rozkrájené klobásky, stále jen zlehka zahříváme. Přidáme rajčata, oregano, osolíme a pozvolna dusíme 1−1,5 hodiny, občas promícháme.
Pokud je omáčka moc řídká, ke konci přidáme na intenzitě varu a zredukujeme ji.
na podávání
sýr Pecorino Romano
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=924
Poslední tip, trik či komentář