na pekáč o rozměru 32 × 24 × 5 cm
Těsto
- 40 ml mléka
- 8 g droždí
- 20 g krupicového cukru
- 200 g hladké mouky
- 1 čajová lžička kypřicího prášku
- 100 g másla
- 1 žloutek
- špetka soli
- mouka na podsypání
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a pod utěrkou necháme vyběhnout kvásek.
Mouku smícháme s kypřicím práškem, změklým máslem, žloutkem, špetkou soli a kváskem v hladké těsto.
Těsto rozdělíme na čtyři části a každou vyválíme dotenka na velikost pekáče. První část přeneseme do pekáče vyloženého pečicím papírem. Těsto potřeme ⅓ dávky meruňkové marmelády, posypeme ⅓ ořechové směsi (viz náplň níže), pokryjeme druhým vyváleným plátem a proces ještě dvakrát opakujeme.
Posledním plát těsta, propícháme vidličkou a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 25−30 minut.
Upečený dezert necháme vychladnout a poléváme jej čokoládovou polevou, necháme ztuhnout, dobře odležet (nejlépe do druhého dne).
Náplň
- 140 g krupicového cukru
- 20 g vanilkového cukru
- mletá skořice podle chuti
- 240 g vlašských ořechů
- citronová kůra
- 600 g meruňkové marmelády
Krupicový a vanilkový cukr smícháme s mletými vlašskými ořechy, dochutíme skořicí a citronovou kůrou.
Meruňkovou marmeládou těsto potíráme, poté sypeme připravenou náplní.
Čokoládová poleva
- 100 g 65% čokolády
- 1 velká lžíce másla
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a zjemníme lžící másla.
Zdroj: Gerbeaud řezy /žerbó/; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1288-gerbeaud-rezy-zerbo/ [On-line 05.08.2013]
Poslední tip, trik či komentář