reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Gerbeaud řezy /žerbó/

na pekáč o rozměru 32 × 24 × 5 cm

Těsto

  • 40 ml mléka
  • 8 g droždí
  • 20 g krupicového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku
  • 100 g másla
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • mouka na podsypání

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a pod utěrkou necháme vyběhnout kvásek.

Mouku smícháme s kypřicím práškem, změklým máslem, žloutkem, špetkou soli a kváskem v hladké těsto.

Těsto rozdělíme na čtyři části a každou vyválíme dotenka na velikost pekáče. První část přeneseme do pekáče vyloženého pečicím papírem. Těsto potřeme ⅓ dávky meruňkové marmelády, posypeme ⅓ ořechové směsi (viz náplň níže), pokryjeme druhým vyváleným plátem a proces ještě dvakrát opakujeme.

Posledním plát těsta, propícháme vidličkou a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 25−30 minut.

Upečený dezert necháme vychladnout a poléváme jej čokoládovou polevou, necháme ztuhnout, dobře odležet (nejlépe do druhého dne).

Náplň

  • 140 g krupicového cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • mletá skořice podle chuti
  • 240 g vlašských ořechů
  • citronová kůra
  • 600 g meruňkové marmelády

Krupicový a vanilkový cukr smícháme s mletými vlašskými ořechy, dochutíme skořicí a citronovou kůrou.

Meruňkovou marmeládou těsto potíráme, poté sypeme připravenou náplní.

Čokoládová poleva

  • 100 g 65% čokolády
  • 1 velká lžíce másla

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a zjemníme lžící másla.

Zdroj: Gerbeaud řezy /žerbó/; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1288-gerbeaud-rezy-zerbo/ [On-line 05.08.2013]

Nelze komentovat.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.