reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Somlói galuska /šomlój galuška/

na dva pekáče o rozměru 25 × 18 × 5 cm

Piškotový korpus

  • 6 vajec
  • 6 vrchovatých lžic hladké mouky
  • 6 vrchovatých lžic krupicového cukru
  • ½ lžíce kypřicího prášku
  • špetka soli
  • 2 lžičky kakaa

Bílky oddělíme od žloutků. K bílkům přidáme špetku cukru a vyšleháme tuhý sníh.

Ke žloutkům přidáme 6 lžic cukru a šleháme do bílé pěny, poté přidáváme po částech mouku a prášek do pečiva se špetkou soli. Po částech vmícháme do těsta sníh, pracujeme zlehka a pomalu.

Těsto rozdělíme na dvě části, do jedné vmícháme kakao.

Každé těsto vlijeme do zvláštního pekáče vyloženého pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 10 minut. Necháme vychladnout.

Vanilkový krém

  • 4 žloutky
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 7 dl mléka

Žloutky vyšleháme s cukry do pěny a vešleháme mouku.

Mléko zahřejeme a jednu naběračku teplého mléka vmícháme do těsta, abychom ho předehřáli. Poté těsto vmícháme do mléka, stále šleháme až do krémové konzistence a krém povaříme 2 minuty.

Na kompletaci: rozvar s rozinkami

  • 300 ml vody
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce rozinek
  • 4 cl rumu

Vodu svaříme s cukrem, rozinkami a na závěr přidáme rum.

  • vlašské ořechy
  • kakao

Na podávání: čokoládový krém

  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g kakaa
  • 4 cl rumu
  • studená voda

Přesátý cukr a kakao vymícháme s rumem a studenou vodou dohladka.

  • vyšlehaná šlehačka
  • vlašské ořechy

Kompletace moučníku:

Z pečených korpusů sejmeme pečicí papír.

Světlý piškot vložíme opět do pekáče, vydatně jej pokapeme rozvarem s rozinkami, posypeme ořechy a pokryjeme polovinou vanilkového krému. Zakryjeme kakaovým piškotem, pokapeme rozvarem s rozinkami, poklademe ořechy a navrstvíme druhou polovinu krému. Povrch posypeme kakaem a necháme přes noc odležet.

Druhý den lžící vykrajujeme halušky, podáváme se šlehačkou, přeléváme čokoládou a sypeme ořechy.

Zdroj: Somlói galuska /šomlój galuška/; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1289-somloi-galuska-somloj-galuska/ [On-line 05.08.2013]

Nelze komentovat.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.