Na 4 porce potřebujeme:
- 12 čersrtvých ústřic
Omáčka Morney:
- 3 lžíce bešamelu (máslo, mouka, mléko),
3 lžíce tvrdého sýra na strouhání,
1 vejce,
Holandská omáčka:
- 1 lžíce oleje,
1 malá cibulka najemno,
1 dcl bílého vína,
2 žloutky,
2 lžíce studeného másla,
Bylinkové máslo:
- 100 g másla,
- 2 lžíce posekané petrželky,
- 1 lžička posekaného tymiánu,
- 1 lžíce strouhanky
Nejdříve připravíme 2 různé omáčky a bylinkové máslo.
Na omáčku Morney smícháme 3 lžíce bešamelu, 3 lžíce nastrouhaného sýra a 1 celé vejce.
Na omáčku Holandskou zesklovatíme na oleji cibulku, svaříme ji s vínem a pak vešleháme žloutky a máslo.
Na bylinkové máslo dobře promícháme změklé máslo s nasekanou petrželkou, tymiánem a strouhankou.
Pak otevřeme ústřice. Poskládáme je na zapékací mísu. Osolíme je a opepříme. Na každou ústřici dáme jeden druh omáčky nebo bylinkové máslo a vložíme do trouby zapéct.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/gratinovane-ustrice-1-12-2009.html
Poslední tip, trik či komentář