Suroviny
- panenka 1 kg
- brambory 1 kg
- máslo 1/4 kostky
- cibule 1 ks
- jarní cibulka 1 svazek
- sušené švestky 1 balení
- povidla 2 lžíce
- hrubozrnná sůl
- grilovací koření
- mrkev 2 ks
- hladká mouka
- olej
- portské víno 0,7 l
Očistěné brambory ve slupce dáme vařit. Panenku okořeníme, prošpikujeme švestkami a posypeme grilovacím kořením a hrubozrnnou solí. Dáme péct do trouby rozpálené na 250 stupňů. Panenka uvnitř musí dosáhnout 56 stupňů. Omáčku připravíme z povidel a portského vína, které dáme na pánev a počkáme, až se povidla rozpustí. Uvařené brambory rozšťoucháme a přidáme máslo, opečenou cibuli a čerstvou jarní cibulku. Karotkovou slámu vyrobíme z mrkve, kterou nakrájíme na špalíčky, zaprášíme hladkou moukou a osmažíme v horkém oleji.
Zdroj: Grilovaná panenka medium s omáčkou z portského vína; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/grilovana-panenka-medium-s-omackou-z-portskeho-vina [On-line 12.03.2016]
Poslední tip, trik či komentář