4 porce
- 800 g mix zeleniny – lilek, cuketa, červená cibule, červená a žlutá paprika, cherry rajčátka
- olej na opečení
Marináda
- 6 lžic olivového oleje
- 2 snítky bazalky
- 1 stroužek česneku
- mletý pepř
- sůl
Lilek nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme 15−20 minut odležet, aby pustil vodu (s vodou odejde hořká chuť), poté osušíme.
Ostatní zeleninu nakrájíme na větší kusy.
Připravíme marinádu – do oleje vmícháme nasekanou bazalku, česnek, ochutíme pepřem a solí.
Na rozpálené pánvi opékáme zeleninu, zprudka a krátce, nejprve lilek z obou stran, poté cuketu, papriky a rajčátka a ihned vkládáme do marinády. Necháme odležet.
Grilovanou zeleninu servírujeme spolu se salátkem, hoblinkou parmezánu a pošírovaným vejcem (viz níže).
Salát
- směs listových salátů – frisé, polníček, baby špenát, lístky červené řepy
- olivový olej
- citrusový ocet nebo citrusová šťáva
- hnědý cukr
- mletý pepř
- sůl
- hoblinky parmazánu
Olivový olej vymícháme s octem, cukrem, pepřem a solí v hladkou emulzi, promícháme se směsí listových salátů. Při servírování doplníme hoblinkou parmezánu.
Pošírovaná vejce
- 4 vejce
- 1 l vody
- 50 ml octa
Do vody vlijeme ocet, udržujeme těsně pod bodem varu a vkládáme vyklepnutá vejce (vejce musí být čerstvá a dobře vychlazená), ponecháme 2−3 minuty a vkládáme do studené vody.
Zdroj: Grilovaná zelenina s bazalkou, pošírovaným vejcem a parmezánem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1600-grilovana-zelenina-s-bazalkou-posirovanym-vejcem-a-parmezanem/ [On-line 30.05.2015]
Poslední tip, trik či komentář