- hrubá sůl 1 špetka
- pepř černý mletý 1 špetka
- škeble 2 kg
Sspeciální pomůcky:
grilovací tácky a několik hrstí, borovicového jehličí
Připravte si:
asi 2 kg škeblí, špetku hrubé soli, špetku čerstvě namletého černého pepře
Vydrhněte mušle pod tekoucí studenou vodou. Odstraňte nakřáplé skořápky, nebo ty, které se nezavřou, když se na ně poklepe. Kleštičkami odstraňte všechny chomáče, které se objeví u zavíracích kloubů škeblí.
Připravte gril na grilování.
Vezměte grilovací misku z alobalu a udělejte do ní asi centimetrové otvory. Položte ji na rošt grilu a ten dejte co možná nejníže do ohně. Dno misky zasypejte borovicovým jehličím a na ně naskládejte mušle. Gril rozpalte na vysokou teplotu. Jehličí začne doutnat a mělo by vzplanout, v té chvíli je přiklopte druhým táckem (tentokrát neperforovaným). Grilujte mušle zhruba 15 minut, dokud nebudou mírně uzené.
Přeneste mušle na servírovací misky a vyhoďte ty, které se neotevřely. Před jídlem vyndejte prstem nebo speciální „mořskou“ vidličkou škeble ze skořápek. Nezapomeňte připravit talíř na odkládání zbylých skořápek.
Zdroj: Šéf na grilu TV Prima http://www.iprima.cz/sefnagrilu/recepty/grilovane-skeble-eclade [On-line 19.5.2012]
Poslední tip, trik či komentář