Suroviny:
- 2 menší lilky
- 4 červené papriky
- 80 ml panenského olivového oleje
- šťáva z půlky citronu
- 1 lžíce balzamikového octa
- 2 lžíce medu
- 3 hřebíčky
- půl lžičky skořice
- 100 g blanšírovaných mandlí
- 80 g rozinek
- sůl a pepř
1) Lilky i papriky opláchněte a rozkrojte čtyřikrát po délce, z paprik odkrojte přečnívající části, tak aby vám vznikly podlouhlé plátky. Potřete je po obou stranách olivovým olejem a dejte péct na grilovací pánev na cca deset minut, měly by změknout a mít tmavě zlatavé flíčky. Můžete je samozřejmě upéct i v troubě s horním grilem.
2) Mezitím si připravte marinádu – v hrnku si smíchejte zbývající olivový olej, citronovou šťávu, balzamikový ocet, med, hřebíčky, skořici, mandle a rozinky. Dochuťte solí a pepřem podle vaší chuti a všechno promíchejte.
3) Upečené lilky a papriky dejte do skleněné nebo kameninové mísy, zalijte marinádou (párkrát je přitom otočte, aby se dostala všude). Nechte je vychladnout (po nějaké době ještě jednou otočte). Nejlepší jsou druhý den, když se všechny chutě propojí.
Zdroj: Grilovaný lilek a papriky; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina/karolina-domaci-kucharka-recepty-z-5-dilu [On-line 03.11.2014]
Poslední tip, trik či komentář