- cibule 1 kus
olivy černé 70 g
tomatový protlak 1 dávka
steaky z tuňáka 4 kusy
tymián čerstvý 1 snítka
rajče 1 kus
bobkový list 1 kus
česnek 3 stroužky
červené víno suché 500 ml
olivový olej 120 ml
pepř mletý 1 špetka
sůl 1 špetka
kapary sušené 10 g
Buďte o krok napřed: počítejte 30 minut na marinování ryby
Připravte si:
na rybu:
4 steaky z tuňáka, každý 170-220 g a silný asi 2,5 cm, 30 ml olivového oleje, sůl, čerstvě namletý pepř
Na omáčku:
90 ml olivového oleje, 1 středně velkou cibuli, najemno nakrájenou, 3 stroužky česneku, najemno nasekaného, 1 malé oloupané zralé rajče, zbavené zrníček a najemno, nakrájené, 500 ml suchého červeného vína, trochu tomatového protlaku, 1 snítku čerstvého tymiánu nebo špetku sušeného tymiánu, 1 bobkový list, 70 g černých oliv, nejlépe vypeckované malé olivy niçoise, 10 g sušených kaparů, čerstvě namletý pepř, sůl
Pusťte se do toho:
1. Nejdřív si ošéfujte rybu. Potřete steaky z tuňáka z obou stran dvěma lžícemi olivového oleje, poté je osolte a opepřete. Vložte je do pečící mísy, přikryjte mikrotenovou fólií a nechte v lednici 30 minut marinovat.
2. Teď je čas na omáčku. Velkou pánev dejte na střední plamen. Rozehřejte na ní 3 lžíce olivového oleje. Přidejte cibuli a česnek a zhruba 5 minut je pečte dozlatova. Přidejte rajče a nechte na plameni další 2 minuty. Přilijte červené víno a tomatový protlak. Přidejte tymián, bobkový list, olivy a kapary a vše přiveďte k varu. Ztlumte plamen a zhruba 10 minut nechte zvolna redukovat, dokud se objem omáčky nezmenší o polovinu.
3. Sundejte omáčku z ohně a zbavte ji snítky tymiánu a bobkového listu. Smíchejte ji se zbylými dvěma a půl polévkovými lžícemi olivového oleje. Na závěr ji osolte a opepřete. Omáčka by měla být hodně kořeněná. Přikryjte ji a udržujte ji teplou.
4. Připravte gril na grilování a rozpalte ho na nejvyšší teplotu.
5. Očistěte grilovací rošt a potřete ho olivovým olejem. Uložte na něj steaky stejným směrem a grilujte na rare 1-2 minuty, na medium 2-3 minuty. Opatrně je otáčejte. Křížový dekor na steaku získáte tak, že budete otáčet každý kousek masa po první minutě o 45 stupňů.
6. Hotové dejte na talíř a ihned servírujte s porcí omáčky navrch.
Zdroj: Šéf na grilu TV Prima http://www.iprima.cz/sefnagrilu/recepty/grilovany-tunak-s-cervenym-vinem-kapary-olivovou-omackou
[On-line 19.5.2012]
Poslední tip, trik či komentář