reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Grilovaný tuňák s červeným vínem, kapary a olivovou omáčkou 13.06.2011

  • cibule 1 kus
    olivy černé 70 g
    tomatový protlak 1 dávka
    steaky z tuňáka 4 kusy
    tymián čerstvý 1 snítka
    rajče 1 kus
    bobkový list 1 kus
    česnek 3 stroužky
    červené víno suché 500 ml
    olivový olej 120 ml
    pepř mletý 1 špetka
    sůl 1 špetka
    kapary sušené 10 g

Buďte o krok napřed: počítejte 30 minut na marinování ryby

Připravte si:

na rybu:

4 steaky z tuňáka, každý 170-220 g a silný asi 2,5 cm, 30 ml olivového oleje, sůl, čerstvě namletý pepř

Na omáčku:

90 ml olivového oleje, 1 středně velkou cibuli, najemno nakrájenou, 3 stroužky česneku, najemno nasekaného, 1 malé oloupané zralé rajče, zbavené zrníček a najemno, nakrájené, 500 ml suchého červeného vína, trochu tomatového protlaku, 1 snítku čerstvého tymiánu nebo špetku sušeného tymiánu, 1 bobkový list, 70 g černých oliv, nejlépe vypeckované malé olivy niçoise, 10 g sušených kaparů, čerstvě namletý pepř, sůl

Pusťte se do toho:

1. Nejdřív si ošéfujte rybu. Potřete steaky z tuňáka z obou stran dvěma lžícemi olivového oleje, poté je osolte a opepřete. Vložte je do pečící mísy, přikryjte mikrotenovou fólií a nechte v lednici 30 minut marinovat.

2. Teď je čas na omáčku. Velkou pánev dejte na střední plamen. Rozehřejte na ní 3 lžíce olivového oleje. Přidejte cibuli a česnek a zhruba 5 minut je pečte dozlatova. Přidejte rajče a nechte na plameni další 2 minuty. Přilijte červené víno a tomatový protlak. Přidejte tymián, bobkový list, olivy a kapary a vše přiveďte k varu. Ztlumte plamen a zhruba 10 minut nechte zvolna redukovat, dokud se objem omáčky nezmenší o polovinu.

3. Sundejte omáčku z ohně a zbavte ji snítky tymiánu a bobkového listu. Smíchejte ji se zbylými dvěma a půl polévkovými lžícemi olivového oleje. Na závěr ji osolte a opepřete. Omáčka by měla být hodně kořeněná. Přikryjte ji a udržujte ji teplou.

4. Připravte gril na grilování a rozpalte ho na nejvyšší teplotu.

5. Očistěte grilovací rošt a potřete ho olivovým olejem. Uložte na něj steaky stejným směrem a grilujte na rare 1-2 minuty, na medium 2-3 minuty. Opatrně je otáčejte. Křížový dekor na steaku získáte tak, že budete otáčet každý kousek masa po první minutě o 45 stupňů.

6. Hotové dejte na talíř a ihned servírujte s porcí omáčky navrch.

Zdroj: Šéf na grilu TV Prima http://www.iprima.cz/sefnagrilu/recepty/grilovany-tunak-s-cervenym-vinem-kapary-olivovou-omackou
[On-line 19.5.2012]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.