Potřebujeme:
- 0,6 kg filetů z ryb (kapr, sumec, štika)
- 300 g kořenové zeleniny
- 200 ml loupaných krájených rajčat
- 300 ml smetany
- 100 ml bílého vína
- 3 žloutky
- 2 papriky
- 2 cibule
- 1 lžíci másla
- 1 lžíci sádla
- 1 lžičku sladké papriky
- 1 bobkový list
- sůl a pepř
Ryby očistíme a filety nakrájíme na kostky do polévky. Na sádle zesklovatíme cibuli, přidáme 2/3 kořenové zeleniny a nakrájenou papriku. Vše důkladně orestujeme. Přidáme rajčata a bobkový list, zalijeme silným rybím vývarem a necháme vařit asi 20 min. Pak polévku propasírujeme. Do hotové polévky vmícháme smetanu rozšlehanou se žloutky. Pozor polévka se nesmí vařit, teplota se udržuje do 80 °C. Žloutky polévku zahustí a smetana zjemní. Do teplé polévky vložíme kousky ryb a necháme zahřívat 15 min při 80 °C. Poté do polévky přidáme zbytek hezky nakrájené kořenové zeleniny, kterou jsme orestovali extra na másle a podusili na bílém víně.
Zdroj: Halászle dolnodunajské; TV Nova Tescoma s chutí http://novaplus.nova.cz/porad/tescoma-s-chuti/video/5617-tescoma-s-chuti-halaszle-dolnodunajske/ [On-line 03.06.2015]
Poslední tip, trik či komentář