Ingredience na 8 porcí housek na hamburger:
Těsto
- 45 ml teplého mléka
- 240 ml teplé vody
- 1/2 kostky droždí – (20 g)
- cukr cca 40 g
- špetka soli
- 1 vejce
- 375 g chlebové mouky – hladké, pšeničné
- 45 g hladké mouky
- 35 g změklého másla
Na potření a posypání
- 1 vejce rozšlehané s cca 15 ml vody
- sezamová semínka
V míse smícháme mléko, vodu, droždí, cukr, sůl a vejce a krátce promícháme. Přidáme postupně obě mouky a řádně promícháme, poté v mícháme i máslo.
Následně můžeme využít i robota, kde připevníme hnětací hák a dále hněteme při nízké rychlosti ještě 6 – 8 minut. Lze však i ručně v míse nebo na válu. Těsto může být trochu lepkavé, moky moc nepřidáváme, aby neblo tuhé.
Těsto přendáme nejlépe do olejem vymazané mísy, přikryjeme a necháme kynout na teplém místě do zdvojnásobení velikosti, cca 1-2 hodiny.
Těsto rozdělíme na 8 částí, uděláme 8 malých bochánků a dáme na plech vyložený pečícím papírem asi 5 – 7 cm od sebe.
Plech s bochánky následně přikryjeme necháme kynout cca hodinu nebo dle potřeby, dokud těsto nezdvojnásobí velikost.
Podobně jako při pečení chleba, dáme naa spodní příčku trouby nádobu vhodou do trouby s vodou a předehřejeme troubu na 200°C.
Povrch všech housek lehce potřeme vajíčkem rozšlehaným s vodou a posypeme sezamovými semínky.
Housky pečeme na střední příčce asi 15 minut dozlatova, v polovině pečení otočíme plech.
Po upečení necháme housky vychladnout na mřížce.
Zdroj: housky na hamburgery, https://www.chute-sveta.cz/housky-na-hamburgery/ [on-line 11.1.2020]
Poslední tip, trik či komentář