asi 50 rohlíčků
těsto
- 1 kg hladké mouky
- 150 g másla
- 100 g sádla
- 200 g krupicového cukru
- kůra z 1 citronu
- 1 lžička soli
- 50 g droždí
- asi 500 ml mléka
náplň
- strouhaný kokos smíchaný s cukrem
- nebo instantní kakao
- 2 vejce
cukerný rozvar
- 300 ml vody
- 40 g vanilkového cukru
Mouku v míse rozžmolíme s tukem, cukrem a citronovou kůrou. Dobře promícháme a ve směsi uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zalijeme ho trochou vlažného mléka a počkáme asi 10 minut, než vyběhne kvásek.
Pak přilijeme zbytek mléka a ručně zaděláme těsto, které necháme pod utěrkou hodinu kynout (mělo by zdvojnásobit svůj objem).
Poté z těsta odkrajujeme kousky a tvoříme bochánky o velikosti pingpongových míčků, klademe je na pracovní desku a necháme opět vykynout.
Bochánky pak rozválíme do oválků-trojúhelníčků, posypeme kokosem smíchaným s cukrem nebo instantním kakaem a zarolujeme do tvaru rohlíčků. Na plechu je potřeme rozšlehanými vejci a pečeme dozlatova.
Mezitím, co se rohlíčky pečou, rozvaříme ve vodě cukr. Po upečení ještě horké rohlíčky tímto rozvarem potřeme.
příprava 20 minut
kynutí 1 hodina
plnění a pečení 1 hodina
Helenské rohlíčky se pečou doopravdy jen ve Svaté Heleně. Na svatby a rodinné slavnosti jich dělají hospodyně i několik set. Neprodávají se ani U Pepsiho ani U Barušky. Upeče vám je jen paní domu – nebo se vynasnažíte sami právě podle receptu dovezeného z dalekého Banátu.
Zdroj: klucivakci.cz http://www.ceskatelevize.cz/program/detail.php?idec=209%20562%2022190/0022&premiera=1&deid=1137&recept=652 kluci v akci
Poslední tip, trik či komentář