6 porcí
- 300 g hermelínu
- 200 g šunky od kosti v celku
- 3 vejce vařená natvrdo
- 1 šalotka
- pažitka
Dresink
- 150 g majonézy
- 80 g zakysané smetany
- špetka sladké papriky
- špetka bílého pepře
- pár kapek citronové šťávy
Vychlazený hermelín a šunku nakrájíme na kostičky o velikosti ½ cm. Šalotku a vejce nakrájíme na drobné kostičky, pažitku nasekáme.
Majonézu vymícháme s uvedenými ingrediencemi a smícháme s nakrájenými surovinami. Necháme dobře vychladit a podáváme s pečivem.
Banketky
- 25 g droždí
- 1 lžíce cukru
- ½ kg hladké mouky
- 100 g másla
- 40 g žloutků
- 12 g soli
- 200−250 ml mléka
Droždí vymícháme s cukrem, přidáme, hladkou mouku, rozpuštěné máslo, žloutky, sůl a teplé mléko. Zaděláme hladké těsto, které necháme 1 hodinu kynout. Během kynutí promísíme.
Z těsta tvarujeme a pleteme různé tvary – rohlíčky, houstičky, bulky, které necháme na plechu vyloženém pečicím papírem ještě 15−20 minut kynout. Potřeme je žloutkem rozmíchaným se solí, sypeme kmínem, sezamovým semínkem nebo hrubozrnnou solí a pečeme při 170 °C 10−15 minut dozlatova.
Zdroj: Hermelínový salát; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1556-hermelinovy-salat/ [On-line 07.03.2015]
Poslední tip, trik či komentář