Potřebujeme:
- 200 g houbové směsi (hříbky, lišky, hlíva ústřičná, šiitake),
- 100 g másla,
- 2 šalotky nebo jarní cibulky,
- 3 dcl vína Madeira nebo jiného dezertního vína,
- 500 ml zeleninového vývaru,
- 1 kelímek šlehačky,
- 2 žloutky,
- sůl, mletý pepř,
- petrželovou nať
Na másle opečeme jemně nakrájenou šalotku, přidáme na větší kousky nakrájené houby a opět krátce orestujeme. Nesolíme, aby houby nepustily vodu. Pár opečených hub si dáme stranou jako vložku do polévky. Na zbylé houby dáme víno a vývar a pod pokličkou povaříme 15 minut. Na závěr zjemníme šlehačkou rozšlehanou se dvěma žloutky, rozmixujeme, můžeme propasírovat nebo procedit a necháme ještě krátce povařit. Dochutíme solí, pepřem a zjemníme máslem.
Podáváme posypané petrželkou s opečenými plátky veky.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/houbovy-krem-19-8-2010.html
Poslední tip, trik či komentář