8 porcí
- 1,5 kg hovězí kližky
- 1 kg zeleniny (mrkev, řapíkatý celer, červená cibule)
- 250 g másla
- 3 stroužky česneku
- 250 g zauzené slaniny
- jalovec, bobkový list
- snítka rozmarýnu
- 1 l hovězího vývaru
- ¾ l červeného vína
- mletý pepř
- sůl
Maso nakrájíme na větší kostky či špalíčky a ochutíme mletým pepřem a solí.
Mrkev, celer a cibuli nakrájíme na menší kostky a opečeme na másle dozlatova, přidáme česnek a na kostičky nakrájenou slaninu, koření – bobkový list, jalovec a rozmarýn, osmahneme, na závěr vložíme maso a dobře opečeme, zalijeme vývarem a vínem, přiklopíme a dusíme doměkka.
zelenina na pivu
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- 400 g sterilovaných mini cibulek
- 3 lžíce krupicového cukru
- 500 g dýně Hokaido
- 0,5 l světlého ležáku
- sůl
- 30 g másla nebo 3 lžíce dýňového oleje
- plocholistá petržel
Na oleji opečeme od nálevu okapané cibulky, zasypeme cukrem, který necháme rozpustit a zkaramelizovat, vložíme na kostičky nakrájenou dýni (Hokaido nemusíme loupat), opečeme, zalijeme pivem, osolíme, zakryjeme poklicí a krátce podusíme, až je dýně měkká na skus, nesmí být rozvařená. Na závěr zjemníme máslem nebo dýňovým olejem, dochutíme nasekanou petrželkou.
Zdroj: Hovězí kližka na rozmarýnu se zeleninkou na pivu; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1341-hovezi-klizka-na-rozmarynu-se-zeleninkou-na-pivu/ [On-line 03.11.2013]
Poslední tip, trik či komentář