Suroviny
- telecí líčka 5 ks (cca 1,2 kg)
- olivový olej 4 lžíce
- menší celer na kostky 1/2
- mrkev na kostky 4 ks
- sůl
- pepř
- petržel na kostky 2 ks
- cibule 2 ks
- česnek 2 stroužky
- rajský protlak 2 lžíce
- tymián
- rozmarýn
- bobkový list 1 ks
- nové koření 5 kuliček
- černý pepř 5 kuliček
- kvalitní červené víno 1 l
- vývar 700 ml
- máslo 4 lžíce
- menší žampiony 15 hlaviček
Bramborová kaše
- brambory 1 kg
- máslo 2-3 lžíce
- teplé mléko 200 ml
- sůl
Hovězí líčka očistíme, osolíme a opepříme. V hrnci rozehřejeme olej a opečeme na něm líčka ze všech stran dohněda. Pak je vyjmeme a dáme stranou. Do hrnce nasypeme kořenovou zeleninu a osmahneme ji dozlatova. Pak přidáme nakrájenou cibuli a česnek a opékáme dočervena. Přidáme celé divoké koření, tymián, rozmarýn a rajský protlak a mícháme ještě minutu. Zalijeme vínem, přivedeme k varu a vaříme, až se objem sníží na třetinu; trvá to asi 30 minut.
Nyní vrátíme do nádoby opečená líčka a zalijeme je vývarem. Přiklopíme a dáme dusit doměkka asi na dvě hodiny do trouby předehřáté na 140°C. Měkká líčka vyndáme na talíř a omáčku přecedíme přes jemné síto. Dotáhneme solí, pepřem, případně lehounce osladíme, okyselíme, aby omáčka získala ještě lepší chuť. Těsně před podáváním zašleháme do horké omáčky dvě lžíce másla. Nakonec na dalším másle zprudka opečeme žampiony dozlatova, osolíme a opepříme a podáváme s kaší.
Bramborová kaše: Brambory oškrábeme, nakrájíme na menší kousky, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a osolíme. Vaříme doměkka. Scedíme brambory, přidáme máslo, teplé mléko a rozšťoucháme.
Zdroj: Hovězí líčka na červeném víně, bramborová kaše; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-licka-na-cervenem-vine-bramborova-kase-0 [On-line 25.08.2016]
Poslední tip, trik či komentář