Suroviny:
- 1 kg hovězích líček
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- 3 mrkve, nakrájené na kolečka
- ½ malého celeru, na plátky
- 2 petržele, na kolečka
- 2 cibule, na kostičky
- 3 kuličky nového koření
- 5 kuliček celého pepře
- 2 kuličky jalovce
- 1 bobkový list
- 1 stroužek česneku, na tenké plátky
- čerstvý tymián a rozmarýn (+ trošku na ozdobu)
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 500 ml červeného vína
- 500 ml hovězího vývaru + další na podlití dle potřeby
- studené máslo na zjemnění, nemusí být
Líčka prokrojte a rozpulte na dva kusy nebo menší nechte celá. V kastrolu, který se dá dát do trouby, si rozehřejte olej a opečte na něm zprudka líčka ze všech stran. Pak je osolte a vyndejte stranou. Do kastrolu na výpek dejte kořenovou zeleninu a několik minut za občasného míchání restujte. Až zelenina chytne barvu, přidejte cibuli a dále opékejte. Pak přidejte česnek, bylinky, protlak, a postupně zalévejte červeným vínem. Nechte asi půl hodiny redukovat, dokud se víno neodpaří.
Potom vlijte do kastrolu vývar. Přiveďte ho k varu a teprve pak tam vraťte i opečená líčka. Maso by mělo být skoro ponořené (zhruba ze tří čtvrtin), když tak přilijte víno nebo vývar. Přiklopte pokličkou a pomalu duste v troubě 4 -5 hodin na 150ºC (podle na kvality masa, hotové je, když jde ukrojit lžící.
Hotová líčka opět na chvíli vyndejte (a zakryjte alobalem). Omáčku pak propasírujte přes cedník a upravte hustotu: je-li moc řídká, ještě ji chvíli povařte nebo naopak povolte vývarem. Ochutnejte a podle potřeby ještě dochuťte solí, pepřem a vypněte. Do omáčky vmíchejte trošku studeného másla, které ji zjemní, a vraťte maso.
Zdroj: Hovězí líčka na víně; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolininy-recepty-plne-lasky [On-line 08.02.2015]
Poslední tip, trik či komentář