10 porcí
- 1,5 kg zadního hovězího masa
- 100 g špeku
- sůl
- 120 g sádla
- 6 cibulí
- 300 ml bílého vína
- 800 ml hovězího vývaru
- 1 lžíce mletého zázvoru
- 4 plátky čerstvého zázvoru
- 1 citron
- 60 g mouky
- 50 g másla
Maso nakrájíme na špalíčky a prošpikujeme je kousky špeku, osolíme, posypeme zázvorem, zakápneme pár kapkami bílého vína, dobře zapracujeme.
Cibuli nakrájíme nahrubo.
V kastrolu na rozpáleném sádle opečeme cibuli do zlatohnědé barvy, trvá to déle, buďme trpěliví. Do základu vložíme maso a opečeme ho ze všech stran, přidáme plátky čerstvého zázvoru, podlijeme vínem a vývarem a pod pokličkou dusíme doměkka.
Když je maso měkké, vyjmeme ho a šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, zarestujeme, zalijeme vývarem povaříme 15−20 minut, podle chuti zakápneme citronovou šťávou, dosolíme. Můžeme i přepasírovat. Maso prohřejeme, servírujeme s bramborovým knedlíkem, přeléváme šťávou.
Petrželové bramborové knedlíky
- 1 kg brambor vařených ve slupce
- 2 vejce
- 1 lžíce mléka
- 400 g hrubé mouky
- 3 lžíce dětské krupičky
- sůl
- hrst sekané plocholisté petrželky
Brambory si uvaříme nejlépe den předem. Zchladlé je oloupeme a najemno nastrouháme.
Vejce rozkvedláme s mlékem a zapracujeme s moukou, krupičkou, solí a petrželkou. Vytvoříme hladké kompaktní těsto, ze kterého vyválíme čtyři stejně velké šišky, které ihned vaříme v mírně osolené vodě 20−25 minut.
Zdroj: Hovězí maso na zázvoru s petrželovým bramborovým knedlíkem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1671-hovezi-maso-na-zazvoru-s-petrzelovym-bramborovym-knedlikem/ [On-line 23.02.2016]
Poslední tip, trik či komentář