Ingredience
- zadní hovězí maso na svíčkovou 800 g
- kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel) 350 g
- cibule 1 kus
- cukr 1 lžíce
- kus másla 1 dávka
- citron 1 kus
- strouhaný perník 30 g
- muškátový oříšek 1 špetka
- nové koření 5 kuliček
- celý pepř 10 kuliček
- bobkový list 1 kus
- švestková povidla 50 g
- brambory 800 g
- olivový olej 1 dávka
- ocet 1 dávka
- sůl a pepř 1 špetka
1.Hovězí maso den předem naložíme do oleje, octa, společně s bobkovým listem, novým kořením a černým pepřem.
2. Na druhý den maso osolíme, opepříme, potřeme rozpuštěným máslem a poprášíme mouku a zprudka osmahneme na pánvi, aby se maso zatáhlo.
3. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostky a osmahneme společně s cibulí na másle s cukrem, přidáme šťávu z citronu, zaprášíme strouhaným perníkem, muškátovým oříškem a přendáme do zapékací mísy společně s masem a povidly. Podlijeme vývarem a pečeme při 160stupních aspoň dvě hodiny. Poté maso vytáhneme a zeleninu rozmixujeme úplně dohladka.
3. Brambory zbavíme slupky, nakrájíme na tenké plátky, zakápneme olivovým olejem, posolíme a dáme péct do trouby na 25minut při 180-200stupních C.
4. Podáváme společně s masem, nakrájené na tenké plátky a přelité omáčkou.
Zdroj: Hovězí maso načerno; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-maso-nacerno [On-line 16.04.2014]
Poslední tip, trik či komentář