Ingredience
- hovězí maso vhodné na dušení 1 kg
- 1 a 1/2 plechovky kokosového krému 1 dávka
- massaman kari pasta 6 lžic
- brambory (ne moučné) 600 g
- cibule 2 kusy
- kafrové listy 6 kusů
- skořice 2 kusy
- 1 a 1/2 lžic kardamonových lusků 1 dávka
- nesolené arašídy 130 g
- palmový cukr 2 lžíce
- 1 a 1/2 lžíce tamarindové pasty 1 špetka
- rybí omáčka dle chuti 1 dávka
- chilli dle chuti 1 dávka
- smažený česnek 1 dávka
- smažená cibulka 1 hrst
- thajská šalotka a bazalka 1 hrst
- koriandr 1 dávka
- jasmínová rýže 5 dávek
1. Rozpálíme troubu na 180 stupňů a na plech vložíme arašídy. Necháme je tam pražit asi pět minut, dokud nechytnou barvu.
2. Otevřeme si konzervu s kokosovým krémem, lžící odebereme vrchní vrstvu a vložíme jí do ohnivzdorného hrnce. Zahřejeme a přidáme kari pastu. Pozvolna opékáme minutu, až z toho bude krásná krémová směs. Poté vložíme maso, nakrájené na větší kousky. Lehce opékáme, aby se maso zatáhlo a získalo barvu. Mezitím rozkrájíme arašídy. Do masa přilijeme zbylé kokosové mléko s třemi čtvrtinami plechovky vody. Přidejte kafrové listy, kardamom, skořici, arašídy, palmový cukr, tamarindovou pastu, rybí omáčku. Přikryjte pokličkou a dejte do rozpálené trouby, dokud maso nebude měkké – což může být až tři hodiny.
3. Po hodině a půl do směsi přidáme cibuli nasekanou nahrubo a na větší kusy nakrájené brambory. Když je vše hotovo, můžeme jídlo dochutit buď rybí omáčkou, cukrem či tamarindem. Podáváme posypané smaženou cibulkou, smaženým česnekem, posypané pokrájenou thajskou šalotkou, koriandrem a thajskou bazalkou.
4. Jídlo podáváme s jasmínovou rýží.
Zdroj: Hovězí Massaman s jasmínovou rýží; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-massaman-s-jasminovou-ryzi [On-line 21.02.2014]
Poslední tip, trik či komentář