- 600 g hovězího válečku
- 50 g slaniny
- 1 velká cibule
- 1–2 větší mrkve
- 1 velká petržel
- 1/2 menšího celeru
- 5 zrnek pepře a nového koření
- 2 bobkové listy
- 250 g kysané smetany
- 1–2 lžíce hladké mouky
- 1/2 citronu
- 1 šípkový džem nebo šípkový základ
- brusinky a šlehačka na ozdobení
Den předem si hovězí maso prošpikujeme špekem a připravíme základ na omáčku. Na sádle osmahneme cibuli a drobně nakrájenou mrkev a petržel. Přidáme koření, tj. bobkový list, nové koření, pepř a sůl. Na osmažené zelenině orestujeme hovězí maso ze všech stran. Poté maso odložíme, zeleninový základ zalijeme vodou, povaříme a necháme vychladnout. Do vychladlého nálevu opět vložíme maso a necháme uležet do druhého dne. Pak maso vaříme do změknutí. Jakmile je měkké, odložíme je stranou a z nálevu vyndáme koření. Poté rozmixujeme, přidáme šípkový základ, zahustíme světlou jíškou a zjemníme smetanou.
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-na-sipkove-omacce [On-line 8.12.2010]
Poslední tip, trik či komentář